За нас

Спортен клуб “Локомотив Никола Нанов” е основан през 2004 г. като продължител на традициите на най-успешния железничарски клуб по водна топка - “Локомотив" (София). Клубът носи името на основателя на водната топка в с.к. “Локомотив” - заслужилият треньор Никола Нанов. До 1990 г. той подготвя 70% от националните състезатели на България в този мъжествен спорт, поради което е номиниран за треньор на 20-ти век.

Днес делото на известният български треньор е продължено от неговия син - майсторът на спорта Васил Нанов, който основава клуба с амбицията да развие водната топка във всички възрастови групи. Година по-късно в клуба започва работа Георги Гаджев.

Васил Нанов и Георги Гаджев оформят здрав треньорски тандем, който само за няколко години превръща клуба в най-доброто място за подготовка на деца и подрастващи в спорта водна топка.

В клуб “Локомотив Никола Нанов” се провеждат целогодишно тренировки по водна топка и индивидуални и групови занимания по плуване за всички възрастови групи. Треньорите са специализирани за работа с деца и юноши. Най-голямото предимство на клуба е, че усилията на треньорския състав са насочени не само към формиране на определени спортни качества и умения, но и към изграждне на хора с характери - амбициозни, упорити, волеви, трудолюбиви и честни.

"Локомотив Никола Нанов" има отбори във всички възрасти на водната топка - деца, момчета, юноши младша възраст, юноши старша възраст, мъже, девойки и жени. В клуба са картотекирани над 100 ватерполисти, а в обучение са още 100 деца.

Базата на спортен клуб “Локомотив Никола Нанов” е разположена в напълно обновения закрит плувен басейн “Диана” - едно от най-модерните водни съоръжения в България. Тук участниците в тренировките разполагат с метров 50-асейн, фитнес зала, парна баня, сауна, джакузи и др.

Постепенно клубът се утвърждава като мястото, където се откриват и развиват най-много талантливи млади ватерполисти. Школата на „Локомотив Никола Нанов” се превръща във водеща за българската водна топка. Благодарение основно на играчи от клуба, които са гръбнака на националните отбори за юноши, държавните отбори, водени от Нанов и Гаджев, се класираха два пъти поред за финалите на европейските първенства в Щутгарт и Риека, като преодоляха успешно тежки квалификации. Това се случи за първи път в родната водна топка след 20-годишно прекъсване.

И днес клуб „Локомотив Никола Нанов” е истински флагман на българската водна топка, отново дава най-много национални състезатели във всички отбори и е място, където водната топка се развива  правилно благодарение на упоритата работа на треньорите Васил Нанов, Георги Гаджев, Андрей Сушков и Никола Нанов – младши.

Президентът и спортен директор на клуба Васил Нанов е роден през 1959 г. в София. Баща му Никола Нанов е основател на водната топка в “Локомотив”. Спортната си кариера започва като плувец в “Левски”. От 1971 г. заиграва водна топка в “Локомотив”, където става многократен шампион за юноши. Печели титлата на България през 1991 г. с мъжкия отбор на “Славия”, както и купата през 1979 г. също при мъжете, но с “Локомотив” Има и два бронзови медала при мъжете. От 1981 г. играе в ЦСКА, където до 1987 г. стана шампион и носител на купата във всичките поредни години. После играе в италианските “Лацио”, “Рома” (4 години) и френския “Монпелие” (2 години). През 1987 г. с “Лацио” става голмайстор на Серия Б в Италия и печели промоция за Серия А. От 1976 до 1991 г. играе в мъжкия национален отбор на България, в който има над 400 мача. Участник на олимпийските игри "М“сква 1980”. Осми на световното първенство Берлин 1978, осми и на Световните купи – “Югославия 1979” и “Лонг Бийч 1981”. Участник в девет поредни европейски първенства от 1977 до 1991 г – осми от “Страсбург 1997”. Треньор на мъжкия национален отбор от 1994 до 1998 г. Под негово ръкововодство съставът играе на две европейски първенства – “Виена 1995” (8 място) и “Севиля 1997” (12 място). Треньор на юношеския национален отбор в тандем с Георги Гаджев от 2005 до 2011 г – тимът се класира на две европейски първенства (“Щутгарт 2009” и “Риека 2011”).

Създава СКВТ “Локомотив Никола Нанов” през 2004 г., след което постепенно клубът се утвърждава с най-жизнената детско-юношеска школа във водната топка. В последните две години мъжкият отбор на клуба завършва втори в държавното първенство.

Главният треньор на клуба Георги Гаджев е роден през 1952 г. в София. Започва да играе водна топка в “Спартак” (София). На 18-годишна възраст преминава в “Славия”, където се състезава цели 19 сезона, докато навършва 37 г. След това е състезател още 2 години в аматьорския отбор на “Банкя”. Има над 400 мача в националния отбор на България, майстор на спорта.

Дългогодишен капитан на националния отбор за мъже, с който играе на две световни първенства (Белград 1973 и Кали 1975), една Световна купа (Югославия 1979) и две европейски първенства (Швеция 1977 и Западен Берлин 1978).

След прекратяване на състезателната си кариера Гаджев преминава на работа в ДФС “Славия” и в Школата за високо спортно майсторство (ШВСМ) към ГУСВ. Бил е началник щаб и началник на ШВСМ “Ген. Благой Иванов”. В ДФС “Славия” последователно главен методист и зам.-председател, а до 1997 г. е председател на Обединен спортен клуб “Славия”. Под негово ръководство в клуба в една година (1996) “белите” са шампиони на баскетбол, волейбол, водна топка и хокей на лед, а същия сезот титлата печели и отборът на ПФК “Славия – 1913” АД. Също през 1996 г. “Славия” записва най-успешното си участие на олимпийски игри, като в Атланта клубът печели две титли (Валентин Йорданов – борба и Даниел Mетров – бокс), както и сребро (Серафим Тодоров – бокс и бронз (Николай Пешалов – вдигане на тежести).

След закриване на ГУСВ се занимава с частен бизнес.

През 2005 г. активно се вклъчва със своя приятел и съотборник в националния отбор Васил Нанов в създаването и сформирането на детските отбори на новосъздадения клуб “Локомотив Никола Нанов”. Двата отбора, които той ръководи от детска възраст, са неизменни шампиони в държавните първенства на българия. Част от юношите на клуба с успех играят вече и в мъжкия отбор на “Локомотив Никола Нанов”.

Георги Гаджев и Васил Нанов са треньори на юношеските национални отбори, съставени основно от състезатели на “Локомотив Никола Нанов”, които след 20-годишно прекъсване спечелиха европейски квалификации две години подред и играха на финалите на континенталните първенства в Щутгарт през 2009 г. и Риека през 2011 г.

41.664 ms.