Две загуби за „Локомотив НН“ в Барселона

23.03.2017 г.

Две загуби в един ден записа юношеският отбор на „Локомотив НН“ на турнето си в Барселона. По стечение на обстоятелствата и поради невъзможност за промяна в програмата на отбора, воден от Георги Гаджев, му се наложи в рамките на десетина часа да изиграе двата си най-тежки мача от гостуването в каталунската столица.

Първо по обяд в сряда „Локо НН“ излезе срещу националния отбор на Каталуня 2001+, воден от Свилен Пиралков. Двубоят се игра в супермодерния Център за високо спортно майсторство на на целия испански спорт, който е на 20-ина километра от Барселона и завърши 21:11 (5:3, 4:2, 6:3, 6:3) за каталунците.

"Локомотив НН" получи възможност да играе срещу един много силен и много добре селекциониран отбор, на който бе равностоен в първите две части, след което съперникът ни овладя инициативата - коментира Георги Гаджев, треньорът на "Локомотив НН". - Реалностите са такива - момчетата от Каталуня просто бяха по-добри. Видяхме, че тренират при фантастични условия, селектирани са от близо 40-те клуба по водна топка в Каталуня, където водната топка като спорт е поставена на много голямо уважение и затова местната и въобще испанската школа са сред най-добрите в света. Именно затова много искахме турнето на „Локомотив“ да е точно в Барселона.“

Най-резултатни за българския отбор бяха Валентин Григоров - 3 гола и Ангел Стоянов - 2.

„Локомотив“ дойде да играе в едно много специално място за испанския спорт, каквото е Центърът за високо спортна майсторство - каза Пиралков, който на олимпиадата в Рио беше помощник треньор на испанския национален отбор по водна топка и е ръководител на направление "Подрастващи" в Каталунската федерация по водна топка. - Стана добър мач, от който смятам, че всички са доволни и извлякоха максимална полза. Българската водна топка само ще спечели, ако контактите й с каталунската водна топка станат по-редовни. Колкото повече такива срещи играят младите ватерполисти, толкова е по-добре за тяхното развитие."

На практика националният отбор на Каталуня е и национален отбор на Испания във възрастта, защото от държавната селекция отсъстват само двама играчи от Мадрид. Наскоро същият състав е победил италианския национален отбор 2001+, който е бил на лагер в Барселона. След това пък каталунците са загубили от унгарците (2001+) също в тренировъчен мач.

Само няколко часа по-късно „Локомотив НН“ излезе и срещу отбора на „Барселона“ – най-старият клуб по плуване и водна топка в страната, основан през 1907 година. "Барселона", заедно с отборите на "Барселона" и "Тераса", са трите най-силни състава в Испания във възраст кадети, като и трите тима са от Каталуня. Трима ватерполисти играха срещу "Локомотив НН" първо като членове на националния отбор на Каталуня, а след това в отбора на клуба си "Барселона".

Мачът бе на един от трите вътрешни басейна в спиращия дъха спортен комплекс на брега на морето, който включва още три басейна, частен плаж, зали за още 5 вида спорт, седем фитнеса, огромен подземен паркинг. Поради натоварената програма на комплекса и заради мача срещу „Локомотив НН“ домакините от „Барселона“ бяха изместили тренировката на мъжкия си отбор.

Двубоят завърши с победа на „Барселона“ с 18:9, след като през цялата среща съдията допусна прекалено свободна игра, което доведе до изнервяне и на двата отбора и до прекалено много твърди сблъсъци и дори до чести сбивания.

„Съдията просто подходи лежерно към двубоя, може би го подцени занижи много критерия си за нарушенията, което веднага се отрази на играчите и на двата отбора – каза Васил Нанов, президент на „Локомотив НН“. – Иначе играхме срещу един много силен съперник и направихме повече грешки от допустимото в такъв тежък мач. Факт е и че умората у нашите играчи бе много сериозна, най-вече във втората половина на двубоя. Не е съвсем приемливо и често срещата мач между юноши се превърне в изключително твърд сблъсък, но и това е трупане на опит, който в спорт като водната топка също е необходим.“

 
2.465 ms.